29 Haziran 2012 Cuma

"Call Me Maybe" çılgınlığı



Kanadalı şarkıcı Carly Rae Jepsen'ın Curiosity isimli EP'sinden çıkan ilk single "Call Me Maybe" 20 Eylül 2011'de piyasaya sürüldü. Kanada'da 1 numaraya ulaşan şarkı 2012'nin başlarına kadar ülke sınırlarını aşamadı, ancak daha sonrasında aldı başını gitti ve geçtiğimiz haftalarda Billboard Hot 100 listesinde zirveye oturmayı başardı. Şarkı bana sorarsanız belki de pop müzik adına son 1-2 yılda kaydedilmiş en iyi şarkı. Bugünlerde radyoda duyan herkesin diline pelesenk olan şarkının zirveye çıkış hikayesi nedir peki?

Carly Rae Jepsen ilk defa Kanada'da düzenlenen popstar yarışması Canadian Idol'da adını duyurdu. Seçmelere kendi yazdığı bir şarkıyla katılan şarkıcı dikkatleri üzerine toplayarak yarışmayı üçüncü sırada bitiren şarkıcı sonrasında Tug of War adını verdiği ilk albümünü 2008 yılında piyasaya sürdü. Biri Marianas Trench eşliğinde olmak üzere küçük çaplı iki turneye çıktıktan sonra yeni albümü için kabuğuna çekilen şarkıcı, plak şirketinin son dakikada aldığı bir kararla kaydedilen şarkıların çoğunu albüme almayarak tam teşekküllü bir stüdyo albümünden ziyade 6 şarkıdan oluşan bir EP olarak yayınlanması kararını onaylamasa da promosyon için kolları sıvadı ve bunun üzerine ilk single "Call Me Maybe" Kanada radyolarına gönderildi.

Sadece Kanada'da single olarak yayınlanan "Call Me Maybe" olumlu eleştiriler alsa da ülke dışında yayınlanmadı, şarkının patlama yaratması için 2011'in geçmesi gerekti. Ocak 2012'de Kanada çıkışlı popstar Justin Bieber sevgilisi Selena Gomez'le birlikte ülkesini ziyaret ettiği sırada radyoda bu şarkıyı dinledi ve çok etkilendi, ve iki şarkıcı da şarkı hakkında Twitter'da yorum yapar yapmaz (Bieber'ın yadsınamaz hayran kitlesi de sağolsun) "Call Me Maybe" anında patladı ve Bieber'ın menajeri Jepsen ile albüm anlaşması imzaladı.
"Call Me Maybe"nin video klibi de (özellikle "büyük final"inden dolayı) büyük bir başarıydı, aylarca Kanada'da gizli kaldıktan sonra Bieber ve tayfasının şarkıyı dünyaya tanıtması sonucu klip dünya çapında sansasyon yarattı, klibin başrolündeki manken Holden Nowell'a kızlar aşık olurken "...acaba?" diyecek kadar çok düşündüler (videoyu izlemeyenlere sürpriz olsun) ama klibin etkileri bunula bitmedi.

Birinin bir şarkı eşliğinde şarkıyı playback yaparak dans etmesi YouTube'da sık karşılaşabileceğiniz video türlerinden, ancak söz konusu "Call Me Maybe" olunca YouTube bu tarz videolarla doldu taştı; yaş, ırk, cinsiyet gözetmeksizin bir çok insan tek başında ve/veya grup halinde şarkı eşliğinde danslarını videoya alarak YouTube'a yüklediler, tabii bu konuda yalnız da değildiler: Şubat ayında Justin Bieber, Selena Gomez, Ashley Tisdale ve Big Time Rush bir araya gelerek bu modaya uydular ve onların videosu YouTube'da yayınlandığı ilk günde 1 milyondan daha fazla izlenme sayısına ulaştı. Onlara Nisan ayında Katy Perry ve arkadaşlarından havuz başında kaydettikleri video ile bir cevap geldi ama bu akımın devamı bu videolarla sınırlı kalmadı; Mayıs ayında da kadrosunda Joan Rivers ve Kelly Osbourne'u da barındıran Amerika'nın televizyon programlarından Fashion Police'in ekibi kendi çektikleri parodi videosunu yayınladı ve hemen ardından da Harvard Üniversitesi beyzbol takımı bir maça giderken yolda şarkıyı dinlemeleri üzerine gelen ilhamla (!) bir video çektiler. Mayıs ayında şarkının zirve yapmış popülaritesinden etkilenen Fun. şarkıyı katıldıkları bir radyo programında coverladı, aynı gün Jepsen bütün el yapımı videoları montajlayarak bir kolaj yaptı ve YouTube'a yükledi...

...ama video fenomeni hala bitmedi: Staples Center arena çalışanları (kameramanlarından mağaza görevlilerine kadar) bir araya gelerek bu şarkıyla nasıl eğlendiklerini videoya aldılar, Miss USA 2012 güzelleri yarışma sunucularını da (ve Donald Trump'ı da) yanlarına alarak bir video çektiler, Barack Obama'nın konuşmalarından kelimeleri kesip montajlayarak Obama'ya "Sexy and I Know It" ve "Born This Way" i söyletmesiyle ünlenen baracksdubs isimli YouTube kullanıcısı aynı şekilde Obama'ya "Call Me Maybe" yi söyletti, Amerikan futbolu takımı Miami Dolphins'in ponpon kızları bu şarkıyla da dans edebildiklerini gösterdiler, Jimmy Fallon program öncesinde grubu the Roots eşliğinde kuliste şarkıyı konuğu Jepsen ile birlikte söyledi ve Abercrombie & Fitch erkekleri şarkıyı çok sevdikleri için şarkının başarısını kutlamak adına toplandılar ve şarkıyla eğlenerek ülke ülke gezdikleri bir video hazırladılar. Jepsen'ın bu konudaki görüşü şu:
"İnsanların kendi "Call Me Maybe" videolarını çekmelerine bayılıyorum. O yüzden... buna devam edin! Onları izliyorum, gerçekten, ve beni mutlu ediyorlar. Justin'in videosunu seviyorum ama diğerlerini de, o yüzden yollamaya devam edin!"
Peki nereye yollamaya? Jepsen'ın bunun için açtığı bir Tumblr sayfası var, ve insanlar hala kendi çektikleri "Call Me Maybe" leri yollamaya devam ediyorlar. Yukarıda bahsi geçen Jepsen'ın hayran videolarından yaptığı kolaja bakarak insanların ne tarz fikirler bulduklarına şahit olabilirsiniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder