30 Haziran 2012 Cumartesi

Teknosa'dan 4Minute'e

Asya ülkelerinin folklorlarına ait müzikler gerek bizim bu ülkelere ait tarihi materyalleri (filmler, oyunlar, çizgi romanlar) sevmemizden dolayı olsun, gerek bu müziklerin içinde bulundukları kültüre ait bolca çeşitli enstrümanla ve geleneksel motiflerle bezenmiş olmasından olsun, dinleyen herkes gibi benim de içimi ısıtır kulağıma geldiği anda. Bunun yanında bu ülkelere has has popüler müzik tarzları (enka, kayokyoku, J-Pop, ryukoka, minyo, J-Rock, visual kei, K-Pop) ve bu tarzların ürünlerini pek takip edemesem de dinlemeye çalışırım fırsat buldukça. Zaten çoğumuz çocukluk yıllarımızın vazgeçilmezi olan anime çizgi filmler sayesinde J-Pop şarkılarına aşinayızdır, tabii anime çılgınlığı çocukluk çağını aşıp artık her yaş dilimine yayılınca ister istemez onların da soundtrackleriyle birlikte günlük dinleyici olmasak da J-Pop kafalarımızın içinde yer etti. Son bir kaç yılda Japonya menşeili video oyunları da tema müziği olarak kullanmak üzere şarkı ararken İngilizce dilde şarkı söyleyen insanlara değil de J-Pop şarkıcılarına gittiler, böylece onların şarkıları da oyunların ambiyansına katkıda bulundu ve J-Pop'ın bütün dünyadaki bilinirliği yadsınamaz bir şekilde arttı, buna ülkemiz de dahil. Bütün bunlar olurken Kore ülkelerinin Japonya'ya cevabı olan K-Pop Türkiye'de pek yaygınlık gösteremese de teknolojinin müziğe ulaşımı kolaylaştırması sayesinde ülkemizde de sadık bir dinleyici kitlesi edindi.

Ben de son bir kaç yıldır sevdiğim çizgi filmlerin şarkılarından bir adım ileri götürmeye çalışmaktayım J-Pop dinleyiciliğini, dinlemesem bile duyduğum bir çok şarkıcı var artık. K-Pop dinleyen bir arkadaşımın tavsiye ettiği bir grubu dinlemeye başlamıştım ki bir başka grubuyla hiç ummadığım bir şekilde tanıştım: Teknosa'da! Televizyonların olduğu reyonda gezerken bir video klip gördüm, danslar ve klibin sanat yönetmenliği hoşuma gitti tabii ama içimden bir ses bu klibin bir başka J-Pop grubuna ait olmadığını söylüyordu (ses kısık olduğu için dinleyemiyordum), ben de belki bir ipucuna rastlarım diye klibin sonuna kadar bekledim ve grubun adıyla şarkı ekranda belirdi: 4Minute - "I My Me Mine". Eve gider gitmez aradım şarkıyı ve dinledim, nitekim haklıydım: 4Minute bir K-Pop grubu, şarkı da benim bu zamana kadar dinlediğim en iyi K-Pop şarkılarından biri-bunu bir yana bırakın, dünya genelinde düşünürsek de gayet kaliteli bir pop şarkısı olduğunu düşünmekteyim. Peki nasıl bir şarkıdır bu "I My Me Mine" (İngilizce bilenler için gayet garip bir ismi var, evet), kimdir bu 4Minute?

Güney Kore çıkışlı 4Minute aslında yeni sayılabilecek bir grup ama gayet üretkenler; grubun biri Japonca olmak üzere iki albümü, üç EPsi (Kore'de "mini albüm" denmekte) ve altısı Japonca olmak üzere sayısız single albümleri var. Grup Ji Hyun, Gayoon, Jiyoon, Hyuna ve So Hyun isminde beş güzel kızdan oluşmakta, üyelerden Hyuna ünlü K-Pop kız grubu Wonder Girls'ün eski üyesi ve 4Minute dışında çıkardığı EP'sinin ilk single'ı YouTube'da 29 milyon izlenme sayısına ulaştı. Grubun anavatanı dışında popülaritesi de yadsınamaz: Japonya'daki dinleyicileri için bazı şarkılarını Japonca sözlerle yeniden yayınlamakla kalmayan grup sıfırdan Japonca yazılmış sözlere sahip şarkılar da yayınladı hayranları için. Asya dışında aldıkları yolu incelersek grubun ünlü şarkıcı Amerie ile olan işbirliklerini görebiliriz; Koreli annesi sayesinde ülkenin kültürünü ve K-Pop'ı benimseyen şarkıcı bu tarza olan yakınlığını göstermek için 4Minute ile "Heard 'em All" un remix versiyonunu bir düet halinde kaydetti. Şarkıcının In Love & War albümünün Asya versiyonlarında yer alan şarkı, grubun ilk çıkış yılında isimlerinin duyulması adına atılmış büyük bir adımdı.

2009 yılında For Muzik isimli albümleriyle kariyerlerine start verdikten sonra gecikmeyip 2010 yılında da Japonya'da boy gösteren 4Minute en son 2012 yılında Volume Up isimli mini-albümlerini dinleyicilerine sundu. Ağustos ayının başlarında grubun yeni bir Japonca single'ı görücüye çıkacak, Ağustos'un sonuna doğru ise yeni albümleri sevenleriyle buluşacak. Bahsettiğim şarkıları "I My Me Mine" grubun ikinci mini-albümleri Hit Your Heart'tan çıkan ikinci single. Şarkı, Güney Kore'nin Gaon Uluslararası Single listesinde 47 numaraya kadar yükselirken Hit Your Heart'ın da Gaon Albümler listesinde 15 numaraya, Gaon Uluslararası Albüm listesinde de 3 numaraya kadar yükselmesini sağladı. Japonya'daki başarısına bakacak olursak, Oricon Günlük Single listesinde 22 numaraya ve Oricon Haftalık Single listesinde 26 numaraya kadar yükseldi. Bu kadar şarkıdan ve gruptan bahsettikten sonra şimdi sıra şarkıyı dinlemede o zaman:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder